Út a kamatmentes pénzrendszerhez

Mindannyian tudjuk, hogy a mai nehéz gazdasági környezetünk egyik legnagyobb okozója és fenntartója a kamattal terhelt pénz működése. A kamat erkölcsi megítéléséről, Drábik János már sok előadást tartott, ezért ezt itt most nem fogjuk vitatni, de azt szeretnénk inkább itt bemutatni, hogy vannak olyan alternatívák a kamattal terhelt pénz használata mellett, amit helyi pénz néven sokan ismernek.

Pénzvilág

A helyi pénzekről

A helyi pénzekről sok tanulmány, és gyakorlati tapasztalat is született már, de a leginkább működő modellek közül Bernard Lietaer féle C3 rendszere az, amit támogatunk, mely átmenet a kamattal terhelt pénz, és a kamatmentes pénz rendszere között. Azért a C3 formáját támogatjuk, mert egy országos méretű gazdaságot csakis a jelenlegi globális gazdasági viszonyokban lehet kialakítani, ugyanis egy szeparált, zárt helyi gazdaság kereslet/kínálat oldala nagyon ritkán találkozna a mai elkényelmesedett és a globális gazdaságnak kiszolgáltatott helyzetben.

Közösségi pénz

A helyi pénzek bevezetési nehézségeiről

Épp ezért, ahhoz, hogy mi is egy kamatmentes C3 rendszert hozzunk létre, a legnagyobb feladat, amit előtte meg kell alapozni, az az a gazdaságilag nagy létszámban együttműködő közösség, aki egymás munkáját fogyasztják. Sajnos viszont a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják egy gazdasági közösségen belül is, hogy csak a kkv szektort érdekli a lehetőség, akik pl. pályázatírást, vagy weblapszerkesztést, vagy “kócsingot” tudnak felkínálni, de ezért cserébe iPhont, vagy autót, vagy valamilyen más nem helyi terméket akarnak kapni. Ez így nem működik.

Kereskedelmi kör

A bevezetések első lépései

Ahhoz, hogy egy jól működő kamatmentes helyi pénzrendszer működtessünk, első körben a gazdasági tudatosságot kell megnövelni hazánkban, hogy legyen megértés arról, hogy miért kell egy helyi pénz, és azt hogyan lehet felépíteni, ezért első lépésként kell egy olyan ismeretterjesztő film, amit mozikban, és TV-ben is le tudunk vetíttetni hasonlóan a háború a nemzet ellen c. filmhez. Ennek legolcsóbb költségvetése is, 15-20 millió Ft.

Közben, amíg a film elkészül, közben is jó lenne minél többször olyan hazai/nemzetközi konferenciákat szervezni, ahol a helyi pénzről értekeznek a felelős pozícióban lévő gazdasági szakemberek. Ezek szintén sok millió Ft-os költségvetésű projektek, ahol pl. a nemzetközi előadók utazási/szállási költségét kell kitermelnünk.

A tudatos vásárlás iránytűje: Magyar Termék védjegy

Stratégiai partnerünk: Együtt a munkahelyekért

Hol tudsz te segíteni?

Valószínű, most már te is látod, hogy ez nekünk egyedül nem megy, ezért adományokra van szükségünk. Ha úgy gondolod, hogy szeretnél egy kamatmentes pénzrendszert, és van rá módod, hogy felajánlj valamennyi pénzt hozzá, akkor kérjük, hogy támogass minket, melyért nagyon hálásak lennénk.

Ha pedig módodban áll támogatni kezdeményezésünket, akkor kattints ide, és ismerd meg a lehetséges formákat.

.

Továbbá, kérjük, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaid közt. Köszönjük Drábik János nevében is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*